Unapređenje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje

Bez autora
Jun 03 2012

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Uredbu o korišćenju podsticaja za podršku razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje kroz sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2012. godini. Korišćenje podsticaja se odnosi na pokrivanje dela troškova sertifikacije prema međunarodno priznatim standardima za bezbednost i kvalitet hrane, kao i za proizvode dobijene po metodama organske proizvodnje i proizvode sa oznakom geografskog porekla. Država će finansirati 50 posto troškova plaćene sertifikacije bez PDV-a, a korisnik može podneti samo jedan zahtev za jednu ili više sertifikacija, s tim da ukupan iznos podsticaja po korisniku ne može biti veći od 300.000 dinara. Zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu do 31. oktobra 2012. godine, a sredstva može koristiti registrovano poljoprivredno gazdinstvo, preduzetnik, zemljoradnička zadruga, udruženje građana i privredno društvo, ukoliko imaju dokaz o sertifikaciji izdat u 2012. godini.

Unapređenje poljoprivredne i prehrambene proizvodnjeVlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Uredbu o korišćenju podsticaja za podršku razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje kroz sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2012. godini.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede navodi se da se korišćenje podsticaja odnosi na pokrivanje dela troškova sertifikacije prema međunarodno priznatim standardima za bezbednost i kvalitet hrane (ISO 22000, BRC, IFS, Gost-R, Halal, Kosher, GlobalG.A.P.), kao i za proizvode dobijene po metodama organske proizvodnje i proizvode sa oznakom geografskog porekla.

Država će finansirati 50 posto troškova plaćene sertifikacije bez PDV-a, a korisnik može podneti samo jedan zahtev za jednu ili više sertifikacija, s tim da ukupan iznos podsticaja po korisniku ne može biti veći od 300.000 dinara.

Zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu do 31. oktobra 2012. godine, a sredstva može koristiti registrovano poljoprivredno gazdinstvo, preduzetnik, zemljoradnička zadruga, udruženje građana i privredno društvo, ukoliko imaju dokaz o sertifikaciji izdat u 2012. godini.

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, donela odluku da se Uredbom o utvrđivanju programa kreditne podrške za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva subvencioniše deo kamate i za proizvođače cveća u 2012. godini.

Zahtevi za odobrenje kredita podnose se banci do 1. novembra 2012. godine.

Ugovor o dinarskom kreditu se zaključuje na period do tri godine uz fiksnu kamatnu stopu od šest posto, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik